Wegeners Granulomatose… |
|
|
|
Temadag 26. september 2009 i Slagelse __________________________________________________________________ Af
Birthe Hein, Ishøj Årets
temadag fandt sted på Slagelse Vandrerhjem. Vi var 27, som fik fornøjelse af
2 meget gode og oplysende foredrag. Ellers var arrangementet vellykket. Vi
fik god mad og venlig betjening. I år havde vi droppet frokosten, og der var
valgmulighed mellem at nøjes med foredrag og kaffe eller også spise middag.
Der var tilfredshed med denne beslutning. Dejligt var det at se en del nye
ansigter. Mange af deltagerne udtrykte glæde over foredragene, som satte
mange tanker i gang. Læs de fyldige referater! Heidi Sahlgreen,
Psykolog Referat
af foredrag på temadagen i Slagelse den 26.09.09 Af
Krista Nielsen, Hvidovre Anerkendende
kommunikation Anerkendelse
= påskønnelse Heidi
opfordrede os til at deltage aktivt, stille spørgsmål og kommentere fordi
man lærer mere ved at deltage end ved bare at sidde og lytte. Vi har
en tendens til at fokusere på det, der ikke fungerer. Vi kan have en anerkendende
tilgang til os selv ved at se på os selv med varme kærlige øjne – med andre
ord kan vi være i et kærlighedsforhold til os selv. Vi er
beregnet til at hjælpe hinanden, det giver velvære, en følelse på linje med
at nyde lækker mad. Formålet med dette er at sikre vores overlevelse. Vi skal: Se og
lytte til os selv – og den anden Tænke på
os selv – og den anden på en konstruktiv måde Opfatte
os selv – og den anden indfølende og vi skal mene det. Anerkendelse
handler om tanker og følelser. Tænk over det du tænker, øv dig i de gode
perioder, så kan du bedre bruge det når du ikke er på toppen. Anerkendelse
er livsvigtig! For at føle sig ok indeni, er vi afhængige af at blive set, og
altså den opvækst vi får. Et barn har først udviklet det vi kalder fornuften,
når de er ca. 13 år. At
anerkende sig selv er, at anerkende at du har det som du har det – acceptere
de følelser og tanker der er. Dem vi kan lide at være sammen med, er dem som
giver os anerkendelse. Man må have det som man har det, det er hvordan man
håndterer det, der gør forskellen. Voksne som er 40+ er vokset op med, at
det ikke var ok at være vred – især ikke på voksne. Kun 10 % af vores
bevidsthed er bevidst, de resterende 90 % er underbevidsthed. Ros – er
altid en vurdering. Du siger f.eks.: du er god til… Anerkendelse:
Det ser ud som om du godt kan lide at… Hvis man
skal anerkende, skal man prøve at sætte sig i personens sted. Hvis du f.eks.
får serveret en lækker middag, så kan du sige: Det ser ud til at du kan lide
at lave lækker mad? Det giver personen mulighed for at mærke sig selv og selvværdet
stiger. (selvværd er hvordan man har det med sig selv. Selvtillid går på ens
evner). Åbne spørgsmål giver anerkendende kommunikation. Anerkendelse,
jo mere fokus du har på det i dagligdagen jo bedre er du i balance. Du kan
godt have fokus på det der fungerer. Det der ikke fungerer, ved du godt er
der, men du prøver alligevel at få det bedste ud af situationen, ved at have
fokus på det der virker. At der bliver spurgt til en, er anerkendelse. Dårlig
samvittighed er en almindelig følelse over ikke at kunne yde det man gerne
vil. Når man er syg belaster man andre ved ikke at kunne det man plejer. Når
man er kronisk syg, kan det være en nedadgående spiral. Tillad dig selv at
være så træt som du nu er, selvom det er svært og selvom der er dårlig samvittighed.
Du er nød til at ERKENDE at det er sådan det er, før du kan ANERKENDE dig
selv. Tag tingene i små bidder, lidt ad gangen og anerkend dig selv for det
du kan (fokus på det der virker). Du kan evt. lave en skala med inddeling fra
1-10. På denne skala kan du definere at 10 er bare toppen, alt er skønt og
du overkommer det hele – og 1 er absolut bunden og sengen og dynerne er det
bedste sted at være. 5 er
neutralt, så kan du fungere men heller ikke mere. Det vil hjælpe dig til at
tydeliggøre for dig selv hvordan du egentlig har det. Så kan du bedre
anerkende dig selv og det er DIT ANSVAR. Anerkende
fokus: Hvad sætter du mest pris på ved dig selv? Tydeliggørelse gør det
nemmere – tænk over hvad du tænker. Man kan føle sorg eller vrede over at
være ramt af sygdom, der kan være afmagt og frustration over det man ikke
kan, og selvbebrejdelse og afmagt kan fylde meget. Så bær over med dig selv,
med det du ikke kan. Sæt pris på det du kan, selvom det kun er små ting. Det
kræver træning at blive god til noget, så øv dig i at have anerkendende
fokus på dig selv og din sygdom. Også de pårørende kan være ramt af frustration
og mange af de andre følelser, så de kan også øve sig i, at anerkende sig
selv. Øvelse: Tjek dig
selv, f.eks. 1 gang om måneden ved at besvare følgende spørgsmål: Hvad sætte jeg mest pris på ved mig selv? Hvad
tilfører mit liv energi og glæde? Hvad vil
være fantastisk ved at få mere af det? Hvad vil
det betyde for min hverdag? Hvad kan
jeg gøre anderledes? Kik på
ressourcerne: hvornår er det lykkedes mig at…? (gøre noget der var
tilfredsstillende) Hvad har
jeg konkret gjort for at få det til at lykkes? Hvornår
er det jeg får gjort de ting, som gør mig tilfreds med mig selv? Hvilke
ord vil du sætte på den mest fantastiske version af dig selv? Obs:
ovenstående øvelse kan du med fordel lave hvad enten du er syg eller rask,
GOD FORNØJELSE. Ellen Møller Ernærings- og husholdningsøkonom,
Uddannet kostvejleder Referat
af foredrag på Temadagen i Slagelse den 26.09.09 Af
Krista Nielsen, Hvidovre For
Ellen er det vigtigt med et helhedssyn på krop, kost og sygdom. Ved at
spørge ind til, hvilke sygdomme der har været gennem livet, danner hun sig
et overblik over, hvad immunsystemet har været udsat for. DET
ALLERVIGTIGSTE ER AT SPISE, SÅ DU FÅR EN GOD FORDØJELSE. Indfaldsvinklen
er tarmhygiejne, eller med et andet ord: afføring. Hvis vi har kæledyr eller
husdyr er vi opmærksomme på deres afføring, for det er et udtryk for deres
velbefindende. Ellens interesse er især opstået, fordi hun selv i mange år
har lidt af allergi (overfølsomhed). På hospitalerne brugte man i gamle dage
afføringen som udtryk for patienternes tilstand, i dag ser man kun på
blodprøver. Hvordan
spiser vi, så tarmen kommer til at fungere bedst muligt? Kroppen
er ligesom en kakkelovn. Du putter brændsel i, hvis det er godt brændsel, er
der kun lidt aske tilbage, og omvendt giver dårligt brændsel meget aske. Hvis
forbrændingen ikke er god nok, opstår der affaldsstoffer i form af løbesod,
hos mennesker ophobes affaldsstofferne i led m.m. Sved, urin, afføring og
blod indeholder vores affaldsstoffer. Leveren
er forbrændingsanstalten. Hvis den har svært ved at klare opgaven, kan den
få et energitilskud i form af sund mad og drikkevarer, og vitaminer og urter
til at støtte processen. Når leveren fungerer optimalt, kan affaldsstoffer udskilles.
Når forbrændingen er optimal, fungerer kroppen. DU
BLIVER IKKE, HVAD DU SPISER, DU BLIVER, HVAD DU OPTAGER OG UDSKILLER AF
AFFALDSSTOFFER. Der er
store individuelle forskelle, derfor har vi brug for forskellig kost.
Kroppens evne til at omsætte fedt og sukker er af meget stor betydning. Så
også hvad dette angår er det vigtigt, at vi spiser
sundt. Blodtypen har stor betydning for, hvilken kost du kan tåle. For hvis
du ikke tåler maden, kan det sætte immunsystemet på overarbejde. Det
betyder ikke, at du skal leve på livslang diæt, men hvis du tager hensyn til
det i den daglige kost, så kan du sagtens tillade dig at spise det, du ellers
undgår, en gang i mellem. Folk med blodtype A tåler f.eks. ikke appelsiner.
Så det er en rigtig dårlig ide at drikke appelsinjuice hver dag. Men det er
OK at spise lidt appelsiner op til jul. Men igen er det individuelt,
helbredssituationen er det overordnede. Alle
celler i kroppen er omgivet af en elastisk membran, hvorigennem
næringsstoffer optages og affaldsstoffer udskilles. Membranens elasticitet
er afhængig af sukker/fedt omsætningen i kroppen. CELLEFEDT bruges til at
holder membranerne smidige og elastiske, DELLEFEDT er det fedt, der sidder
på maven. Cellemembranen består af fedt og protein. Mange mennesker mangler
fedt af den rigtige slags, og får til gengæld nok af det usunde fedt. Den
rigtige slags fedt er det vi får fra planteolier (oliven, sesam, solsikke
m.m.) og det usunde fedt er det, vi får fra animalske produkter. Hvis din
fordøjelse er optimal, har afføringen form som en omvendt snurretop. Den vil
være omgivet af en slimhinde, som sikrer at affaldsstofferne bliver inde i
afføringen og kommer med ud af kroppen, når vi går på toilettet. Farven og
formen er et udtryk for, hvordan bakteriesammensætningen er. Afføring en
gang daglig, som er formet og har en neutral lugt, er som den skal være. Kroppen
danner hormoner ud fra næringsstofferne i den mad vi spiser, som består af
fedt, protein og kulhydrater. I dag ved man, at sporstoffer betyder meget i
hormonproduktionen. Sporstoffer
er f.eks. stoffer der giver grøntsager farve. Eftersom jorden er mere
udpint i dag end før i tiden, får vi mindre mængder sporstoffer. Derfor er
det rigtig godt at vælge økologiske fødevarer. Basiskosten bør være
økologisk, så vidt det er muligt. Hypofysen
er en kirtel i hjernen, som styrer de andre hormonkirtler:
skjoldbruskkirtlen, bugspytkirtlen og binyrerne. Hypofysen styres af
signalstoffer, som er i kosten. Døden
sidder i tarmen, sagde man i gamle dage. Mere end 70 % af immunsystemet
sidder i tarmen. Når føden kommer ind i munden, begynder en findeling som
fortsætter ned gennem fordøjelseskanalen. Til sidst er føden omdannet til små
molekyler, som kan passere tarmvæggen og optages i blodet. Stoffer vi ikke
kan tåle, skal også bearbejdes, men de irriterer systemet, misbruger ressourcerne. Fuldkornsprodukter
er kornprodukter hvor hele kornet, også den yderste skal og kimen, er med. I
kimen og skallen sidder nogle af de stoffer, der skal bruges til hormonproduktionen.
Derfor er hvidt brød ikke næringsrigt. Så spar på det hvide og det
raffinerede brød. Hvis du
spiser noget, du ikke kan tåle, bliver slimhinderne i tarmen sarte, så
basedannende kost danner kun base, hvis du tåler fødeemnet. Hvis du
spiser bedre, vil du i første omgang opleve, at tarmen fungerer bedre. På
længere sigt får hele kroppen det bedre. Det godt for hele familien at spise bedre, så lav det til et fælles projekt. TALLERKENMODELLEN Forestil
dig en tallerken delt på midten. Den ene halvdel deler du i to. Så har du to
mindre lige store dele A og C og en som de to tilsammen B. På
denne tallerken lægger du: A: Korn B: Grønt
og frugt C: Fedt
og protein (kød, fisk, bønner, nødder, frø, kerner, olie m.m.) A er
især næring til hormonkirtlerne. B er især gavnlig for leveren. C er især
gavnlig for cellerne. Hvis du
har problemer med helbredet, er det vigtigt, at du HVER ENESTE GANG du
spiser, tager en tallerkenfordeling. Spis så du er mæt, en mæthed der varer. Hvis
biokemien i kroppen er skæv, er man dårligere til at tåle mælk og ost. Ost er
ikke godt for sukker/fedt omsætningen – også kaldet prostaglandinsyntesen.
Ost indeholder nogle stoffer, der går ind i hjernens morfinreceptorer, så
derfor virker ost beroligende og måske også vanedannende. Hvis du
ikke kan udnytte den kalk, der er i mælken, dannes der syre, som ”æder”
knoglerne. Stoffer
der opbygger knogler: Grønt,
grøntsager, urter, gryn, pasta, olieholdige frø(som f.eks. sesam, solsikke og
græskarkerner) mandler, nødder, bælgfrugter, rodfrugter, kål, D-vitamin,
koldpressede planteolier (som åbner cellernes membraner), veludnyttet,
velfordøjet mad. Stoffer
der nedbryder knogler: HVIDT:
sukker, salt, mel og gryn, - te, kaffe, cola, tobak, alkohol, binyrebarkhormoner,
dårlig tarmfunktion, uudnyttet ufordøjet mad, allergene fødemidler,
mavesyreneutraliserende midler (pga. indholdet af aluminium), mad tilberedt
i aluminiumsgryder. Ved
langsomt at lave kosten om, får tarmfloraen mulighed for at komme i balance. Mavens
og tarmens slimhinde er kroppens indvendige panser- (huden er den udvendige).
Antibiotika, hormonstoffer m.m. ødelægger slimhinden. Tarmfloraen består af
svampe og bakterier, som normalt er i fin symbiose. Balancen forskubbes ved
antibiotisk behandling m.m. Svampene kommer i overtal og danner mycelium som
kan gennemtrænge og ødelægge slimhinden. I bogen: Svampeproblemer og … (af
Ellen Møller) er der et spørgeskema, som er en god måde at konstatere, om der
er svamp. I bogen står der også mere om, hvad man selv kan gøre. Vore
svenske venner Af
Krista Nielsen, Hvidovre Tilstede
ved temadagen var to bestyrelsesmedlemmer fra den svenske WG forening. John,
som er formand, og Björn, som er sekretær.
Jeg er rigtig glad for det samarbejde, vi har fået etableret. I
september måned afholdt de deres årlige generalforsamling, og jeg deltog i
weekendmødet, som blev holdt på et vandrehjem i nærheden af Jönköping. Til generalforsamlingen var der 30
deltagere, heraf 17 stemmeberettigede. Så nogenlunde som det ser ud hos os. Mødet
handlede om motion, og vi fik et godt indblik i, hvor vigtigt det er. Det
foregik med mange øvelser og sjove demonstrationer, så det var fornøjelige
timer. Jeg
kunne konstatere, at også svenske WG patienter og deres pårørende forstår at
skabe en god og hyggelig stemning om deres samvær. *** |